محتواى سوره جن، چنانكه از نامش پيدا است، عمدتا درباره خلق ناپيدائى به نام «جن»، سخن مىگويد. سخن از ايمان آنها به پيامبر اسلام(ص) ، خضوع در بـرابر قرآن مجيد، ايمان و اعتقاد آنها به معاد، و وجود گروهى مؤمن و كافر در ميان آنـان و مـسائلى از اين قبيل است. اين بخش از سوره 19 آيه را در بـرمـىگـيـرد و بسيارى از عقائد خرافى را در زمينه «جن» اصلاح مىكند و بر آنها خط بطلان مىكشد.
تحقيقى پيرامون آفرينش جن
آنچه از مفهوم لغوى كلمه «جن» بدست مىآيد، این است که «جن» موجودى است ناپيدا كه مشخصات زيادى در قرآن براى او ذكر شده است که در زیر ارائه میگردد:
1- مـوجودى است كه از شعله آتش آفريده شده است. بر خلاف انسان كه از خاك آفريده شده است. «و خلق الجان من مارج من نار الرحمن»
2- داراى عـلم و ادراك و تـشـخـيـص حـق از بـاطـل و قـدرت مـنـطـق و استدلال است. آيات مختلف سوره جن گواه بر این موضوع میباشد.
3- داراى تكليف و مسؤوليت است. با توجه به آيات سوره جن و سوره الرحمن.
4- گروهى از آنها مؤمن صالح و گروهى كافرند. «و انا منا الصالحون و منا دون ذلك- سوره جن آیه 11».
5- آنها داراى حشر و نشر و معادند. «و اما القاسطون فكانوا لجهنم حطبا – سوره جن آیه 15».
6- آنها قدرت نفوذ در آسمانها و خبرگيرى و استراق سمع داشتند و بعدا از این کار ممنوع شدند. «و انا كنا نقعد منها مقاعد للسمع فمن يستمع الان يجد له شهابا رصدا – سوره جن آیه 9».
7- آنها با بعضى انسانها ارتباط برقرار مىكردند و با آگاهى محدودى كه نسبت به بعضی از اسـرار نهانی داشتند، بـه اغـواى انسانها میپرداختند. «و انه کان رجال من الانس يعوذون برجال من الجن فزادوهم رهقا – سوره جن آیه 6».
8- در میان آنها افرادى يافت مىشوند كه از قدرت زيادى برخوردارند، همانگونه كه در مـيـان انـسـانها نـيـز چنین اسـت. «قـال عـفـريـت مـن الجـن انـا آتـيـك بـه قـبـل ان تقوم من مقامك»؛ «يكى از گردنكشان جن به سليمان گفت: من تخت ملكه سبا را پيش از آنـكـه از جـاى بـرخـيـزى از سـرزمـيـن او بـه ايـنـجـا مـىآورم ! سوره نمل آیه 39».
9- آنها بـر انجام بعضی از کارهای مـورد نیاز انسان دارای قـدرت خاصی میباشند. «و من الجن من یعمل بین یدیه باذن ربه... یعملون له مـا يشاء من محاريب و تماثيل و جفان كالجواب». گروهى از جن پيش روى سليمان به اذن پروردگار كار مىكردند و براى او مـعـبـدهـا، تمثالها، و ظروف بزرگ غذا تهيه مىكردند. (سوره سبا 12 آیه 13)
10- خـلقـت آنها در روى زمـيـن قبل از خلقـت انـسـانهـا بـوده اسـت و الجـان خـلقـنـاه مـن قبل حجر 27 و ويژگيهاى ديگر.
بـعـلاوه از آيـات قـرآن به خوبى استفاده مى شود كه بر خلاف آنچه در افواه مردم عوام مـشـهـور اسـت و آنـهـا را از مـا بـهـتـران مـى دانـنـد، انـسـان نـوعى است برتر از آنها، به دليـل ايـنكه اصولا واجب شدن سجده در برابر آدم بـر شـيـطـان كـه بنا به تصريح قرآن آن روز از بزرگان طايفه جن بود (كهف - 50) دليل بر فضيلت نوع انسان بر جن مى باشد.
تا اينجا سخن از مطالبى بود كه از قرآن مجيد درباره اين موجود ناپيدا استفاده مى شود كـه خـالى از هر گونه خرافه و مسائل غير علمى است، ولى مى دانيم مردم عوام و نا آگاه خـرافـات زيـادى دربـاره ايـن مـوجـود سـاخـتـه انـد كـه بـا عقل و منطق جور نمى آيد، و به همين جهت يك چهره خرافى و غير منطقى به اين موجود داده كه وقـتـى كلمه جن گفته مى شود مشتى خرافات نيز با آن تداعى مى شود از جمله اينكه آنها را با اشكال غريب و عجيب و وحشتناك ، و موجوداتى دم دار و سم دار!، موذى و پر آزار، كينه توز و بد رفتار كه ممكن است از ريختن يك ظرف آب داغ در يك نقطه خالى ، خانه هائى را به آتش كشند! و موهومات ديگرى از اين قبيل .
در حـالى كـه اگـر مـوضـوع وجـود جـن از ايـن خـرافـات پـيـراسـتـه شـود، اصل مطلب كاملا قابل قبول است، چرا كه هيچ دليلى بر انحصار موجودات زنده به آنچه مـا مـى بـيـنيم، نداريم، بلكه علماء و دانشمندان علوم طبيعى مى گويند: موجوداتى را كه انـسـان بـا حـواس خـود مـى تـوانـد درك كـنـد، در بـرابـر مـوجـوداتـى كـه بـا حـواس قابل درك نيستند ناچيز است .
تـا ايـن اواخـر كه موجودات زنده ذره بينى كشف نشده بود، كسى باور نمى كرد كه در يك قـطـره آب، يـا يـك قطره خون هزاران هزار موجود زنده باشد كه انسان قدرت ديد آنها را نداشته باشد.
و نـيـز دانشمندان مى گويند: چشم ما رنگهاى محدودى را مى بيند و گوش ما امواج صوتى مـحـدودى را مـى شـنـود، رنـگـهـا و صـداهـائى كـه بـا چـشـم و گـوش مـا قابل درك نيست بسيار بيش از آن است كه قابل درك است.
وقتى وضع جهان، چنين باشد چه جاى تعجب كه انواع موجودات زنده اى در اين عالم وجود داشته باشند كه ما نتوانيم با حواس خود آنها را درك كنيم، و وقتى فجر صادقى مانند پيامبر اسلام صلى الله عليه و آله و سلم از آن خبر دهد چرا نپذيريم؟
بـه هـر حال از يكسو قرآن كلام ناطق صادق، خبر از وجود جن با ويژگيهائى كه در بالا ذكر شد داده است، و از سوى ديگر هيچ دليل عقلى بر نفى آن وجود ندارد، بنابراين بايد آن را پـذيـرفت، و از توجيهات غلط و ناروا بايد برحذر بود همانگونه كه از خرافات عوام در اين قسمت بايد اجتناب كرد.
:: برچسبها:
جن ,
ارتباط ,
كافر ,
:: بازدید از این مطلب : 308
|
امتیاز مطلب : 41
|
تعداد امتیازدهندگان : 15
|
مجموع امتیاز : 15